ارزش واقعی دلار از طریق روشهایی همچون مقایسه نرخ تورم، مقایسه حجم نقدینگی، نرخ برابری ارزها (درهم به دلار)، سکه طلا و ... محاسبه میشود. این محاسبات به سرمایه گذاران کمک میکنند تا با تشخیص ارزش ذاتی دلار در زمانی که قیمت، کمتر از ارزش ذاتی است اقدام به خرید دلار کرده تا به هنگام رشد قیمت از بازدهی مناسبی برخوردار شوند.
برای محاسبه ارزش واقعی دلار میتوان از نرخ تورم آمریکا و ایران استفاده کرد.
جهت یافتن نرخ تورم آمریکا از اطلاعات سایت US Inflation استفاده کرده و جهت دسترسی به نرخ تورم ایران از سایت مرکز آمار ایران استفاده میکنیم.
اگر اعداد بالا را حدودا برای انتهای سال ۱۴۰۲ در نظر بگیریم، میتوانیم پیش بینی قیمت دلار در سال ۱۴۰۳ را به شکل زیر انجام دهیم:
(نرخ تورم ایران-نرخ تورم آمریکا)*قیمت دلار =ارزش دلار در سال آتی
در این روش، نرخ واقعی ارز با کم کردن درصد رشد اقتصادی از رشد نقدینگی در انتهای سال و ضرب آن در قیمت دلار به دست میآید. عدد به دست آمده تخمینی از ارزش واقعی دلار در پایان سال آینده خواهد بود.
جهت محاسبه ارزش ذاتی دلار میتوان از برابری نرخ ارزهای خارجی استفاده کرد. در بازار فارکس نرخ ارزها در برابر یکدیگر سنجیده میشوند. به عنوان مثال، نرخ یورو به دلار معادل ۱.۰۸ و نرخ دلار به درهم امارات معادل ۳.۶۷ است (نرخ برابری ارزها در طول زمان تغییر میکند).
حال با این توضیحات قصد داریم نحوه محاسبه قیمت واقعی دلار با درهم را آموزش دهیم. برای این کار:
به عنوان مثال اگر نرخ دلار به درهم ۳.۶۷ باشد (یعنی یک دلار معادل ۳.۶۷ درهم است) و قیمت یک درهم نیز معادل ۱۶۰۰۰ تومان باشد، با ضرب این دو عدد به قیمت دلار در بازار آزاد که معادل ۵۸،۷۲۰ تومان است خواهیم رسید.
با توجه به انواع فرمولهای محاسبه نرخ واقعی دلار میتوان به صورت تقریبی ارزش ذاتی دلار را به دست آورد. نکته مهم اینجاست که باید به هنگام کمتر بودن قیمت نسبت به ارزش ذاتی دست به خرید زد. البته باید با سیاستهای دولت در زمینه ارز پاشی و کنترل قیمت دلار نیز آشنا باشید تا با خواب سرمایه زیاد در بازار دلار مواجه نشوید.